Comisia Europeana recomanda guvernului Romaniei sa consolideze finantele publice si sa continue reformele economice pentru a reduce dezechilibrele tot mai mari de care sufera economia, se arata vineri intr-un comunicat al institutiei. In urma cu un an, in iunie 2007, Comisia Europeana facea, de asemenea, o serie de recomandari similare Romaniei legate de planificarea bugetara solida si asumarea ferma a obiectivelor bugetare stabilite in programele de stabilitate si de convergenta.

„Romania are nevoie de o strategie cuprinzatoare pentru a accelera reformele structurale si consolidarea fiscala. Este nevoie urgenta de o planificare credibila a cheltuielilor pe termen mediu si de un buget multianual. Alaturi de reformele structurale, consolidarea bugetara va contribui la solutionarea dificultatilor legate de supraincalzirea economiei si va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul tarilor din UE”, a afirmat Joaquín Almunia, Comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Recomandarea este conforma cu Pactul de stabilitate si de crestere revizuit potrivit caruia Comisia elaboreaza recomandari de politica pentru a incuraja statele membre sa isi continue eforturile de ajustare la "obiectivele bugetare pe termen mediu".

Comisia recomanda Romaniei sa ia masuri urgente pentru a implementa un cadru bugetar pe termen mediu, sa realizeze o planificare bugetara credibila si sa reduca deficitul bugetar.

Totodata, Comisia recomanda Romaniei sa accelereze reformele structurale privind piata muncii, educatia si agricultura. Recomandarile vizeaza cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, rata de activitate si nivelurile de productivitate, adaptarea sistemului de invatamant la cerintele pietei muncii, reducerea abandonului scolar, transformarea agriculturii de subzistenta/semi-subzistenta intr-o activitate de ocupare durabila a fortei de munca.

Prin programul de convergenta, Romania s-a angajat sa adopte moneda euro in 2014.

In acest scop, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta stipulate in Tratatul de la Maastricht si sa pregateasca economia din punct de vedere structural.

Criteriile de la Maastricht stabilesc ca rata medie a inflatiei nu poate depasi cu 1,5 puncte procentuale media primilor trei membri UE ca nivel de performanta, deficitul bugetar trebuie sa se incadreze in limita de 3% din PIB, ratele dobanzilor pe termen lung sa nu fie mai mari cu 2,2 puncte procentuale fata de media celor mai performanti trei membri, iar datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.