Recomandarea Comisiei Europene este o reiterare a recomandarilor prezentate atat in examinarea programului de convergenta, cat si a programului national de reforma si nu reprezinta un avertisment sau o procedura de deficit excesiv, informeaza vineri un comunicat al Ministerului Finantelor, in replica la recomandarile forului european privind consolidarea finantelor publice si continuarea reformelor structurale in Romania. Ministerul prezinta, in acelasi comunicat, situatia altor tari UE pentru a arata ca Romania se pozitioneaza mai bine prin comparatie si apreciaza ca recomandarea este, in fapt, o recunoastere a reformelor si a consolidarii macroeconomice.

.

"State membre ca Italia, Portugalia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia se confrunta de ani de zile cu problema deficitului excesiv. In zona euro, opt tari au datorii publice peste pragul de 60% sau la niveluri foarte apropiate. Exemple notorii sunt Italia (104% ponderea datoriei in PIB in 2007), Grecia (94,5%), Belgia (84,9%). Dintre noile state membre Ungaria are o datorie ce depaseste pragul de 60% (66%), in timp ce Romania in anul 2007 a avut un nivel al datoriei de 12.95% din PIB", precizeaza comunicatul.

Finantele informeaza ca Romania a primit "o recomandare timpurie" din partea Comisiei care reprezinta "o reiterare a recomandarilor prezentate atat in examinarea programului de convergenta cat si a programului national de reforma".

Mai mult, ministerul considera ca recomandarea timpurie, in cazul Romaniei, "este in fapt o recunoastere a reformelor structurale si a consolidarii macroeconomice la care Romania s-a angajat prin caledarul de aderare la zona euro. Comisia recomanda Romaniei sa continue politica de reducere a cheltuielilor si sa profite de perioada de crestere economica sustinuta, in sensul accelerarii procesul de ajustare catre tinta de deficit bugetar pe termen mediu (-0,9% din PIB in 2011)".

Comunicatul mai precizeaza ca, in ultimii patru ani, deficitul bugetar al Romaniei s-a situat sub 3% din PIB si ca in anul 2008, in contextul crizei economice internationale, guvernul a adoptat o politica fiscala prudenta reducand tinta de deficit de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Comisia Europeana a transmis vineri guvernului Romaniei unele recomandari privind consolidarea bugetara, reducerea deficitului bugetar si continuarea reformelor structurale in invatamant, piata muncii, agricultura.