Iranul a retras 75 miliarde dolari din bancile europene pentru a preveni o eventuala blocare a acestora, in conditiile in care Teheranul este amenintat cu noi sanctiuni din cauza programului nuclear, relateaza Reuters, citand un saptamanal iranian.

Puterile occindentale au avertizat republica islamica ca vor impune noi masuri in cazul in care respinge oferta si continua controversatul program nuclear, insa Iranul nu a dat niciun semnal ca va ceda. "Parte din investitiile Iranului in bancile europene a fost convertita in aur si actiuni, iar o alta parte a fost transferata in banci din Asia", a declarat Mohsen Talaie, oficial al guvernului de la Teheran.

Saptamanalul iranian a mai relatat ca retragerile au fost ordonate de presedintele Mahmoud Ahmadinejad. "In jur de 75 miliarde dolari care se aflau in pericol de a fi blocate au fost transferate la ordinul lui Ahmadinejad", scrie publicatia iraniana, citata de Reuters.

Sambata, Iranul a respins din nou o eventuala intrerupere a programului de imbogatire a uraniului in ciuda ofertei facute de cele sase puteri mondiale privind dezvoltarea unui program nuclear civil. Oferta asupra careia au cazut de acord, luna trecuta, Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Germania si Franta reprezinta o varianta imbunatatita a ofertei pe care Teheranul a refuzat-o in urma cu doi ani.

Refuzul Iranului de a opri programul de imbunatatire a uraniului, care poate fi folosit atat la furnizarea de energie, cat si la realizarea unor arme nucleare, a atras trei sanctiuni din partea Natiunilor Unite incepand din 2006 si pana in prezent.