Romania a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, al saselea deficit al balantei comerciale din Uniunea Europeana, de 4,9 miliarde euro, egal cu cel al Poloniei, potrivit datelor Eurostat citate de NewsIn. Deficitul comercial al tarii noastre s-a majorat in primele trei luni cu 11% fata de perioada similara din 2007, pe fondul cresterii cu 14% a exporturilor si cu 13% a importurilor.

In perioada mentionata, Romania a exportat bunuri in valoare de 8 miliarde de euro, in vreme ce importurile s-au cifrat la valoarea 12,9 miliarde de euro.

Deficite mai mari decat in Romania au fost inregistrate in Marea Britanie (34 miliarde de euro), Spania (26,7 miliarde de euro), Franta (14,5 miliarde de euro), Grecia (9 miliarde de euro) si Italia (5,1 miliarde de euro), in timp ce Germania si Olanda conduc in topul excedentelor, cu 50,4 miliarde de euro, respectiv 10,9 miliarde de euro. Tara noastra a avut un deficit al balantei comerciale egal cu cel al Poloniei, de 4,9 miliarde de euro, in timp ce Bulgaria a raportat un deficit comercial de 2,1 miliarde de euro.

La nivelul Uniunii Europene, datele Eurostat indica un deficit de 20,3 miliarde de euro in primul trimestru, iar pentru luna aprilie, biroul european de statistica estimeaza un deficit al balantei comerciale de 15,4 miliarde de euro.

Schimburile comerciale de energie au inregistrat, in primele trei luni, un deficit in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2007, la 88 miliarde de euro, de la 61,1 miliarde de euro, in timp ce comertul cu utilaje industriale si autovehicule a marcat un nou excedent, de 34 miliarde de euro, comparativ cu 24 miliarde de euro in ianuarie-martie 2007.

Potrivit Eurostat, in perioada analizata, comertul statelor Uniunii cu cei mai importanti parteneri economici a crescut, cu doua exceptii. Exporturile catre Japonia s-au diminuat cu 5% in primele trei luni, fiind de 10,9 miliarde euro. Importurile din statul nipon au fost, de asemenea, mai mici, fapt ce a ridicat deficitul comercial, la 8,8 miliarde euro. Exporturile UE catre SUA au fost cu 4% mai mici in ianuarie - martie 2008 fata de ianuarie - martie 2007, de 61,9 miliarde euro fata de 64,5 miliarde euro.

Cele mai mari cresteri ale exporturilor au fost catre Rusia, de 25% si Brazilia, de 20%, iar in ce priveste importurile pe primul loc in topul cresterilor se afla tot Rusia, cu 28%, urmata de Norvegia, cu 22%.