\Cetatenii Uniunii Europene (UE) ar putea sa isi transfere gratuit conturile de la o banca la alta, fara inconveniente de natura birocratica, potrivit unui proiect legislativ elaborat de Comisarul european pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, relateaza Reuters, citat de Mediafax. Masura are scopul de a promova concurenta in sectorul bancar.

"Institutiile de credit vor permite transferul oricarui client care isi exprima intentia de a se transfera. Serviciul prestat conform acestei reglementari va fi gratuit pentru client", se arata in documentul obtinut de Reuters. Decizia finala privind acest proiect legislativ apartine Parlamentului European si guvernelor celor 27 de state membre.

Un studiu desfasurat anul trecut de Comisarului european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a indicat costuri ridicate pentru clientii care doresc sa-si transfere conturile, situatie care bloca, practic, aceste operatiuni. McCreevy este hotarat sa inlesneasca transferul conturilor, ca parte a crearii unei piete financiare unice la nivelul Uniunii Europene care va contribui la reducerea costurilor.

"Pe parcursul procesului de transfer, clientul va avea relatii doar cu noua institutie de credit. Clientul nu va trebui sa suporte vreo taxa sau cheltuiala rezultata dintr-o greseala sau intarziere a institutiilor de credit implicate in transfer", se mai precizeaza in proiect.

In cazul in care va fi aprobata, reglementarea se va aplica in statele membre UE fara ca acestea sa aiba posibilitatea de a o modifica.