Taxa auto rezultata ca diferenta intre suma platita conform formulei de calcul in vigoare si suma care se va plati dupa 1 iulie va fi restituita, doar la cerere, in termen de cel mult 45 de zile, au declarat pentru Hotnews.ro surse din Ministerul Finantelor. Suma va fi rambursata in lei, la cursul de schimb de la data restituirii, dar numai dupa ce vor fi compensate eventualele datorii ale solicitantului catre buget. Cererile de returnare a diferentei vor putea fi depuse numai dupa 1 iulie, data de la care intra in vigoare noua varianta a taxei agreata de Comisia Europeana.

Persoanele care au fost sau vor fi taxate la prima inmatriculare a autoturismului, in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, conform formulei de calcul prevazute, in prezent, de Codul Fiscal isi vor putea primi diferenta de bani, doar in baza unei cereri depuse la administratia financiara. Cererea trebuie sa fie insotita de documentul care atesta plata taxei, precum si de cartea de identitate a masinii şi de certificatul de înmatriculare. Banii vor fi restituiti, in cel mult 45 de zile, de la data solicitarii.

Diferentele vor fi platite fie prin unitatile Trezoreriei statului, fie in cont bancar, numai dupa ce vor fi compensate datoriile bugetare ale solicitantului - persoana fizica sau juridica - in contul impozitelor pe venit, profit, taxei pe valoarea adaugata, contributiilor sociale si altor taxe care se achita la bugetul de stat si la bugetele de asigurari sociale.

Modalitatea de rambursare a diferentei de taxa este detaliata in normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta pentru modificarea taxei auto. Normele au fost avizate de Comisia Europeana si vor fi aprobate in sedinta guvernului de miercuri. Noua formula de calcul a taxei de prima inmatriculare, agreata de Comisia Europeana, va intra in vigoare la 1 iulie. Taxa se va majora in cazul autoturismelor noi, dar se va reduce de pana la cateva ori pentru masinile euro 1 si euro 2.