Analistii economici anticipeaza ca BNR va majora, joi, rata dobanzii cheie cu 0,25%, la 10%, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si preluat de Mediafax.

Consiliul de Administratie al BNR se va intruni joi pentru decide politicile monetare adecvate perioadei urmatoare. O noua majorare a dobanzii cheie ar reprezenta a sasea masura consecutiva din ultimele opt luni, care au dus la o crestere cumulata de 2,75%.

Zece din cei 14 analisti intervievati de Reuters au anticipat o crestere cu 0,25% a dobanzii cheie in aceasta saptamana, dar au estimat ca rata se va mentine sau chiar va cobora spre sfarsitul anului. Miroslav Plojhar, analist la JP Morgan, a fost singurul analist care a anticipat o crestere a dobanzii cheie la 10,55% in iunie, la 10,75% in iulie si la 11% in septembrie, in contextul in care economia se confrunta cu pericolului supraincalzirii.

"Aceasta este ultima majorare a dobanzii pentru moment, pentru ca inflatia va scadea considerabil incepand cu luna august. Totusi, rata cheie depinde de ce se intampla cu inflatia daca preturile administrative vor fi majorate peste asteptari", a declarat Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza la Raiffeisen Bank. Rata anuala a inflatiei s-a plasat, in luna martie, la 8,63%, maximul din ultimii doi ani, dar s-a redus in mai la 8,46%. Totusi, multi analisti anticipeaza ca inflatia va atinge un maxim in iulie, cand ar putea intra in vigoare majorari ale preturilor la gaze si energie.

"Incertitudinea legata de majorarile preturilor la gaze si energie este destul de mare. Trendul de incetinire a inflatiei in august ar putea incepe de la un nivel mai ridicat", a declarat Catalina Constantinescu, analist la ABN Amro.

Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual. BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008, de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%.