Bulgaria si Romania care au aderat la Uniunea Europeana anul trecut sunt cele mai sarace state ale UE, arata un clasament al Biroului european pentru Statistica citat de Reuters.

Bulgaria are cea mai redusa cota a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, 38 de unitati, si este urmata de Romania cu 41 de unitati. Pe locul al treilea in randul statelor sarace este Turcia (42 de unitati) care spera sa adere la UE.

Luxemburg este, de departe, cel mai bogat stat al Uniunii Europene, urmat de Irlanda, care nu reuseste sa obtina decat jumatate din PIB-ul pe cap de locuitor al Luxemburgului, scrie sursa citata.

Potrivit statisticii Eurostat, anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor al Luxemburgului a fost de trei ori mai mare decat media din UE, 276 de unitati.

Rezultatele Luxemburgului sunt amplificate de numarul mare de muncitori transfrontalieri, care lucreaza in acest stat si contribuie la creşterea PIB-ului dar nu locuiesc acolo, reducand astfel numarul persoanlor la care se imparte PIB-ul.

Irlanda, unul dintre marii beneficiari ai fondurilor Uniunii Europene, a obtinut 146 de unitati din PIB pe cap de locuitor, fiind a doua tara bogata a UE.

Pe locul al treilea se afla Olanda cu 131 de unitati urmata de Austria, cu 128.A treia mare economie din zona euro, Italia, este aproape de media europeana cu 101 unitati, cu doua mai putin fata de 2006. Spania, a patra economie a Uniunii, care a ajuns la 107 unitati din PIB pe cap de locuitor in 2007, cu doua unitati mai mult fata de anul 2006.

Franta s-a mentinut la 111 unitati, iar Germania a scazut la 113 unitati, un punct mai putin fata de 2006.