Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Creditele acordate populatiei si firmelor au urcat in mai la 171,83 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 24 iunie 2008, 15:57 Economie | Finanţe & Bănci

Creditele acordate populatiei si firmelor a crescut in luna mai cu 61,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 171,83 miliarde de lei, pe fondul avansului creditului in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Creditul in lei s-a majorat cu 41,7%, in vreme ce creditul in valuta a avansat cu 82,6%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 65%.

Fata de luna anterioara, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere 1,8%, pe seama majorarii cu 2,4% a componentei in lei si cu 1,4% a componentei in valuta exprimata in lei.

Creditele in valuta acordate populatiei s-au majorat in luna mai cu 1,7%, in timp ce finantarile in lei au crescut cu 2,0%. Comparativ cu luna mai a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 130,7%, pana la echivalentul a 93,4 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au avansat cu 38,6%, la 37,3 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in mai creditele in lei au crescut cu 2,6% fata de luna anterioara si cu 44,5% comparativ cu luna mai 2007 pana la 41,03 miliarde de lei. Creditele in valuta au avansat cu 1,1% comparativ cu luna aprilie si cu 52,1% fata de finele lunii mai 2007, la 47,5 miliarde de lei.

Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a crescut in luna mai cu 5,5%, pana la 10,62 miliarde de lei. La finele lunii mai, creditul guvernamental a inregistrat o majorare de 35,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Romanii au economisit mai putin in mai

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au scazut in luna mai cu 0,02% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 137,31 miliarde de lei. Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 2,5%, pana la 48,1 miliarde de lei. La sfarsitul lunii mai, depozitele in lei ale populatiei au inregistrat un avans de 40,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Depozitele in lei ale firmelor s-au majorat cu 1,0%, pana la 41,94 miliarde de lei. Fata de perioada similara a anului trecut, depozitele in lei ale persoanelor juridice au inregistrat o crestere de 26,7%.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, persoane fizice si juridice, exprimate in lei, s-au diminuat cu 3,3%, pana la nivelul de 47,26 miliarde de lei. Exprimate in euro, depozitele in valuta s-au redus cu 1,8%, pana la 13,05 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au inregistrat o crestere de 52,6%. Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 55,6%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 48,4%.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

173 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi