Romania ocupa locul sapte in clasamentul celor mai atractive destinatii pentru investitiile in productie si locul patru pentru investitiile in servicii, potrivit studiului PriceWaterhouseCoopers, "Emerging Markets 20" referitor la economiile emergente.

Cele mai atractive destinatii pentru investitiile in productie, dintre statele emergente, sunt in ordine: Egipt, Bulgaria, Serbia, India, Vietnam si Romania.

"Trei tari - Bulgaria, Serbia si Romania -, clasate in top sapte atat in pentru investitiile in productie, cat si in servicii, provin din Europa de Sud Est. Prezenta lor in ambele clasamente pare contradictorie avand in vedere ca pentru productie indicatorul important este costul scazut cu forta de munca, in timp ce pentru servicii indicatorul principal vizeaza nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor", se arata in studiul PwC.

Atractivitatea Romaniei este pusa si pe seama reducerii riscului de tara o data cu integrarea in Uniunea Europeana. Dealtfel, reprezentantii PwC apreciaza ca intreaga zona de Sud Est a Europei are un "potential considerabil" care merita atentie din partea investitorilor.

PwC a realizat studiul folosind drept criterii de selectie a unei tari pentru investitii in productie: costurile mici de productie, distanta fata de pietele de export si nivelul impozitului pe profit. Pentru investitiile in servicii, a luat in calcul nivelul Produsului Intern Brut pe cap de locuitor pornind de la premisa ca 90% din servicii vor fi furnizate pe piata locala.

Cele mai atractive destinatii pentru investitiile in servicii sunt Polonia, Chile, Rusia si Romania, potrivit studiului PwC.

"Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, economia Romaniei a inregistrat o crestere spectaculoasa, reflectata direct de cresterea PIB per capita. Astfel, Romania a cunoscut o transformare graduala devenind o locatie din ce in ce mai atractiva pentru companiile din domeniul serviciilor. Societăţile tipice pentru sectorul serviciilor reprezentate în acest raport sunt bănci, societăţi de asigurare, operatori media, de telecomunicaţii şi de IT’, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.