Deficitul extern este sustenabil doar pe jumatate, in masura in care este acoperit de investitiile straine directe, ceea ce arata ca economia este supraincalzita, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. O corectie a deficitului extern de la 14% la nivelul sustenabil de 7% trebuie sa se faca gradual, si nu dur pentru ca ar afecta atat bancile, cat si economia in ansamblu, a mai aratat Isarescu.

Un deficit extern optim ar trebui sa se situeze la 7%, jumatate din nivelul inregistrat, a spus guvernatorul, admitand ca si un deficit de pana la 10% ar fi acceptabil pentru economie.

"Avem un deficit extern sustenabil cam de 9-10%. De la 14% pana la 10%, ar putea avea loc o corectie dura, dezlanata care sa fie dureroasa atat pentru banci, cat si pentru economie. Corectia trebuie facuta cat mai gradual si cat mai sustenabil, una dintre solutii find reducerea dezvoltarii ritmului creditarii sau plafonarea creditului in valuta", a explicat Isarescu.

Guvernatorul a precizat ca doar jumatate din deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine directe, in timp ce restul provine din consum.

Romania a inregistrat, in 2007, un deficit de cont curent de 16,87 miliarde euro, insemnand 13,9% din PIB.