Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis, in sedinta de joi, sa majoreze, incepand cu 9 iulie, dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la 4,25%, pentru a tine sub control inflatia, informeaza un comunicat al institutiei.

Potrivit aceluiasi comunicat, BCE a mai decis sa majoreze rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala cu 25 puncte de baza, pana la 5,25% si rata dobanzii la facilitatea de depozit cu 25 puncte de baza, pana la 3,25%, incepand cu data de 9 iulie 2008.

Decizia a fost luata ca urmare a estimarii privind accentuarea inflatiei in zona euro, pana la un nivel record de 4%, in iunie, nivel dublu fata de cel tintit de BCE.

Presedintele BCE a afirmat, in cea mai recenta conferinta de presa, ca este posibil ca dobanda cheie sa fie majorata in iulie.

In urma acestor declaratii, ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero si-au exprimat nemultumirea fata de o eventuala decizie de inasprire a politicii monetare.

BCE este prima banca centrala din G7 care majoreaza dobanda de la declansarea crizei creditelor in august, anul trecut.

Potrivit Reuters, investitorii sunt nerabdatori sa auda declaratiile presedintelui Trichet. In cazul in care acesta va vorbi despre noi riscuri asupra inflatiei inseamna ca sunt posibile noi majorari ale dobanzii cheie, au comentat analistii contactati de Reuters.

Presedintele BCE, Jean Claude Trichet, va face comentarii privind aceste decizii in cursul zilei de joi.

UPDATE Presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a explicat joi ca institutia pe care o conduce a luat decizia de majorare a dobanzii cheie pentru a tine inflatia sub control. Trichet a aratat ca principalul obiectiv al BCE este stabilitatea preturilor in zona euro, mai ales pe fondul accentuarii asteptarilor inflationiste odata cu majorarea, la nivel mondial, a preturilor la energie si alimente. Presiunile inflationiste se vor mentine, in perioada urmatoare, a avertizat Trichet, adaugand ca BCE va monitoriza foarte atent evolutiile preturilor, dar si ale salariilor.

  • Principalul obiectiv al BCE este stabilitatea preturilor in zona euro
  • Decizia de majorare a dobanzii cheie a fost luata pentru a tine inflatia sub control
  • Riscurile privind stabilitatea preturilor raman ridicate in contextul expansiunii creditului si al cresterii preturilor la energie si alimente
  • Bazele economice ale zonei euro se mentin solide

Trichet a explicat ca decizia de majorare cu 25 de puncte de baza a ratei dobanzii a fost luata pentru a combate riscurile in crestere pentru stabilitatea preturilor pe termen mediu, avand in vedere ca rata inflatiei in zona euro a continuat sa creasca semnificativ din toamna anului trecut pana in prezent.

"Subliniem ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este obiectvul nostru principal si suntem hotarati sa combatem asteptarile privind inflatia, pe termen mediu si lung. Astfel vom mentine puterea de cumparare pe termen mediu si vom continua sa sprijinim cresterea economica sustenabila si rata de ocupare in zona euro. Vom continua sa monitorizam foarte indeaproape evolutiile din perioada urmatoare", a declarat Trichet.

Totodata, presedintele BCE a aratat ca datele privind evolutia economiei in zona euro indica faptul ca bazele economice sunt solide. Acesta a spus ca Produsul Intern Brut va creste in zona euro atat datorita cererii, cat si a investitiilor. Trichet a spus, totusi, ca puterea de cumparare este afectata din cauza cresterii preturilor la energie si alimente.

"In ceea ce priveste evolutia preturilor, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,7% in mai si, potrivit estimarii Eurostat, va fi de 4% in iunie. Nivelul ingrijorator al ratei inflatiei este rezultatul, in cea mai mare parte, al cresterii preturilor la energie si alimente in ultimele luni", a aratat oficialul BCE.

Trichet a atras atentia ca riscurile asupra stabilitatii preturilor pe termen mediu raman ridicate, mai ales ca urmare a cresterii in continuare a preturilor la energie si alimente. "Exista, de asemenea, o puternica ingrijorare legata de preturi si salarii care ar putea accentua presiunile inflationiste. Riscuri potentiale ar putea proveni din cresteri neprevazute ale taxelor indirecte si ale preturilor administrate", a precizat acesta.