Bancile europene ar putea fi nevoite sa stranga pana la 90 de miliarde de euro pentru a-si pastra ratele financiare la nivelul actual, pe fondul unui declin al pietelor de creditare, potrivit Bloomberg care citeaza Goldman Sachs.

"Presiunile autoritatilor de reglementare si o schimbare a ciclului de creditare din Europa sunt principalele doua motive de ingrijorare pentru investitorii din domeniul bancar", a arata analistul bancii Christoffer Malmer intr-o nota. Acesta este de parere ca, pentru a evita o criza a creditarii, bancile europene trebuie sa isi asigure fonduri cuprinse intre 60 si 90 de miliarde de euro.

Anshu Jain, directorul departamentului de piete globale de la Deutsche Bank, a declarat saptamana aceasta ca criza care a avut la origine prabusirea pietei subprime din SUA a determinat deprecierea valorii companiilor din industria bancara cu mai mult de o cincime. De asemenea, acesta a afirmat ca aceasta criza nu a luat sfarsit.

Astfel, analistii londonezi si-au modificat recomandarile pentru titlurile Carnegie & Co. si Swedbank AB din Sweden de la "vinde" la "neutru", iar recomandarile pentru cea mai mare banca spaniola, Banco Santander, au fost modificate de la "neutru" la "cumpara".

Potrivit datelor Bloomberg, pana in prezent, pierderile inregistrate de institutiile bancare datorate actualei crize financiare se ridica la aproximativ 400 miliarde de dolari.