Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Bugetul consolidat a intrat, la sfarsitul lunii mai 2008, pe deficit de 0,39% din PIB, dupa ce in primele patru luni a inregistrat excedente

de D.Z.     HotNews.ro
Marţi, 8 iulie 2008, 11:24 Economie | Finanţe & Bănci

Bugetul general consolidat a inregistrat in primele cinci luni ale lui 2008 un deficit de 1,73 miliarde de lei, reprezentand 0,39% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce in primele patru luni a indicat un excedent de 0,2% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor.

La sfarsitul lunii mai, veniturile bugetului general consolidat au insumat 68,05 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au fost de 69,79 miliarde de lei. Ponderea veniturilor in produsul intern brut a fost de 15,5%, iar cea a cheltuielilor de 15,86%.

Potrivit executiei bugetului general consolidat, contributiile sociale colectate au fost in suma de  19,18 miliarde lei, taxa pe valoarea adaugata (16,98 miliard lei), impozitul pe profit (6,37 miliarde lei), impozitele pe venit, salarii si castiguri de capital (7,14 miliarde lei).

Cheltuielile de personal au reprezentat 13,87 miliarde lei, cele pentru asistenta sociala (20,93 miliarde lei), pentru bunuri si servicii (12,16 miliarde lei), in timp ce cheltuielile de capital au totalizat 7,56 miliarde lei.

PIB-ul luat in calcul la executia bugetara a fost in suma de 440 miliarde lei.

In 2007, deficitul bugetului general consolidat a fost de 9,44 miliarde lei, reprezentand 2,42% din PIB. Pentru 2008, deficitul programat a fost coborat de la 2,7% din PIB la 2,3% din PIB, dupa rectificarea bugetara din martie.

Bugetul general consolidat mai cuprinde alaturi de cele cinci bugete principale (bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale, bugetul de somaj, fondul unic de sanatate, bugetele locale) bugetul AVAS, bugetul activitatilor din privatizare, bugetul activitatilor finantate integral din venituri proprii, fondurile externe nerambursabile, creditele institutiilor publice, bugetul Trezoreriei, bugetul Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

143 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version