Proiectul de regulament publicat marti de Banca Nationala a Romaniei, care are drept scop inasprirea conditiilor de creditare, este neclar si interpretabil, sustin analistii chestionati de HotNews.ro. Acestia spun insa ca propunerile BNR au si parti bune, printre care si scoaterea din zona "gri" a veniturilor angajatilor. Ei sustin ca noile norme vor fi greu de ocolit, dar pun probleme practice, precum obtinerea in timp util a documentelor de la Fisc.

Diminuarea riscului, cresterea transparentei

Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta modificare a regulamentului este conforma cu declaratiile privind aplicarea unor restrictii suplimentarea fata de politica de dobanda monetara. "Inseamna cresterea restrictivitatii, dar intr-un mod mai focusat. Prin modificarea regulamentului se vor aplica restrictii doar pe partea de creditare pentru persoane fizice, in concordanta cu modificarea provizioanelor din prima jumatate a anului, intentia fiind cea de diminuare a gradului de risc si de crestere a transparentei", a spus aceasta.

Oficialul UniCredit Tiriac Bank, crede ca acest regulament ar putea afecta mai ales bancile agresive pe partea de credite de consum, in vreme ce bancile care au mers pe o prudentialitate mai mare nu vor fi foarte afectate.

Clientii trebuie sa stea la coada la Fisc?

Potrivit lui Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare macroeconomica de la Raiffeisen Bank, regulile din acest proiect nu sunt foarte clare, fiind interpretabile. "Problema cu declaratiile fiscale mi se pare inoperabila. Ce trebuie sa faca clientii, trebuie sa se duca sa faca coada la Fisc? Trebuie lamurit acest lucru", este de parere acesta.

O problema, mult mai importanta in opinia lui Ionut Dumitru, sunt analizele de tip "stress test", care nu se stie cum vor fi implementate. "De exemplu, daca banca are un grad maxim de indatorare de 60%, iar dupa aplicarea acelui "stress test" imi da un grad de indatorare de 70-80%, cum procedeaz? Voi implementa limita maxima de indatorare tot timplul, si in conditii de stress test?", se intreaba Dumitru.

"Pe de alta parte, timp de 45 de zile, timpul de implementare al regulamentului, se revine la conditiile de creditare de dinainte de relaxarea de anul trecut, cand gradul de indatorare era de 40%", a continuat oficialul Raiffeisen Bank.

O alta problema ridicata de Ionut Dumitru sunt cele doua scadentare, care, conform acestui proiect, vor trebui emise in lei. Seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank este de parere ca bancile nu vor putea emite doua scadentare in lei, pe 360 de luni de exemplu, deoarece nu pot sti care va fi cursul de schimb peste cativa ani.

BNR urmareste reglementarea veniturilor angajatilor

Referitor la propunerea ca bancile si celelalte institutii financiare nebancare sa calculeze gradul de indatorare la credite pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, a spus ca BNR a reglementat in acest fel eventualele venituri pe care clientii le-ar obtine in plus in anul urmator depunerii declaratiilor de venit.

In cazul in care va fi adoptat, regulamentul bancii centrale va avea un impact pozitiv si pe piata fortei de munca, este de parere Rozalia Pal, in sensul ca angajatii vor cere angajatorilor sa mareasca transparenta veniturilor.

Seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank spune ca aceasta reglementare a BNR va fi implementata, fie ca place bancilor, fie ca nu. "Fiind o restrictie nu poate sa placa niciunei banci. Era de asteptat insa ca banca centrala va introduce restrictii dupa ultimele declaratii ale oficialilor BNR, insa ea vine dupa ce creditele au fost relaxate anul trecut", a mai declarat acesta. De aceeasi parere este si economistul UniCredit Tiriac Bank, deoarece este in conformitate cu strategia BNR de a creste gradul de restrictivitate.

Noile norme nu vor putea fi fentate

Potrivit lui Ionut Dumitru, aceasta norma a bancii centrale nu va putea fi ocolita de bancile comerciale. "BNR a ajuns la concluzia ca singura masura de restrictie eficienta este gradul de indatorare. Daca procedeele de restrictie de pana acum (provizioane, rezerve minime) puteau puteau fi ocolite, aceasta nu prea poate fi "fentata" pentru ca se face in momentul acordarii creditului", a declarat acesta pentru HotNews.ro.