Euro a atins marti un nou record istoric de 1.6038 dolari pentru un euro, pe fondul nelinistilor legate de sectorul financiar si de starea economiei americane, transmite NewsIn. Potrivit Reuters, dolarul s-a depreciat in contextul in care investitorii si-au schimbat atitudinea pozitiva fata de planul de urgenta al autoritatilor americane, menit sa restabileasca increderea investitorilor in Fannie Mae si Freddie Mac, cei mai mari furnizori de credite ipotecare din SUA, puternic loviti de criza creditelor.

Planul a fost interpretat ca o masura ce subestimeaza problemele din piata creditelor si a intensificat ingrijorarile legate de sistemul financiar din Statele Unite. Aceasta, combinata cu efectele inflationiste ale pretului record la petrol au accentuat presiunile asupra economiei americane.

Marti, euro era cotat la 1,6026 dolari, fata de cu nivelul de luni, de 1,5909 dolari, dupa ce a depasit recordul atins pe 22 aprilie si a atins un nou maximum, de 1,6038 dolari pentru un euro.

In fata unui cos al principalelor monede, dolarul s-a depreciat cu 0,4%, la un minimum al ultimelor trei luni, de 71,515 dolari.

Aprecierea monedei unice europene a ajutat la temperarea inflatiei, a spus, marti, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa ce euro a atins un nou nivel record fata de dolar, arata Reuters.