Rata anualizata a inflatiei in Marea Britanie a ajuns la un nivel record in ultimii 11 ani - 3,8% in luna iunie, ca urmare a cresterii preturilor la alimente si la petrol, anunta BBC. In luna mai, inflatia anualizata s-a cifrat la 3,3%.

Rata inflatiei depaseste cu mult tinta de 2% fixata de Guvernul de la Londra pentru 2008. Banca Centrala, care a anuntat deja ca inflatia ar putea atinge nivelul de 4% in acest an, este pusa in fata unei probleme destul de delicate: controlul inflatiei versus atenuarea declinului economic.

"Banca Centrala nu poate reduce dobanzile pana cand nu va avea siguranta ca inflatia se reduce", explica James Knightley, economist la ING.

Camera de Comert Britanica a avertizat deja ca o decizie de majorare a dobanzilor ar reprezenta o "greseala grava".

Alimentele si bauturile non-alcoolice sunt principalii factori care au alimentat inflatia, inregistrand o crestere record de 9.5% fata de luna similara a anului precedent.

In comparatie cu mai 2008, preturile la alimente si la bauturi non-alcoolice au crescut cu 2,1%. La acestea se adauga preturile record atinse de petrol la nivel mondial.

Singura raza de soare pentru consumatori, noteaza BBC, este reducerea pretului la pantofi si la haine.