Congresul Statelor Unite ar trebui sa aprobe rapid legea care sa permita Trezoreriei americane sa finanteze cele doua companii-gigant de pe piata ipotecara din state, Freddie Mac si Fannie Mae, aflate in pragul falimentului, a declarat Henry Paulson, seful Trezoreriei, citat de Forbes.

Paulson a propus Congresului sa acorde institutiei pe care o conduce capacitatea temporara de a achizitiona actiuni in cadrul celor doua companii. Aceasta autoritate temporara ar putea fi atribuita pentru o perioada de pana la 18 luni.

"Fannie Mae si Freddie Mac joaca un rol central in cadrul sistemului ipotecar american si este necesar ca aceasta situatie sa continue. Iar cele doua companii trebuie sa fie detinute in continuare de catre actionari, si nu de catre stat", a comentat Paulson, dupa anuntarea masurilor de salvare a celor doi creditori.

"Trebuie sa finalizam acest proces si cerem insistent Congresului sa actioneze prompt pentru a aproba legea", a declarat Paulson, precizand ca Senatul americana dat unda verde planului prezentat de seful Trezoreriei.

Freddie Mac si Fannie Mae detin aproape jumatate din creditele ipotecare acordate consumatorilor americani, aproximativ 5.000 miliarde de dolari, iar caderea lor ar insemna marirea ratelor la credite si ar avea un efect de domino pe toata piata financiara, afectand toata piata de creditare, de la creditele auto pana la creditele pentru studenti.