Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwäbisch Hall au cumparat toate actiunile HVB Banca pentru Locuinte, detinute pana in prezent de Vereinsbank Victoria Bauspar, Bank Austria Creditanstalt si UniCredit Tiriac Bank, informeaza miercuri un comunicat al institutiei.

Acordul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul Concurentei si de Banca Nationala a Romaniei.

„Vanzarea HVB BpL reprezinta o decizie strategica a VVB, de a se concentra pe piata germana, acesta fiind pasul logic dupa vanzarea unei banci similare in Republica Ceha la inceputul acestui an”, a declarat Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB si HVB BpL, citat de comunicat.

„Consideram ca aceasta este o oportunitate pentru noi de a confirma angajamentul pe termen lung fata de conceptul de economisire-creditare in Romania. Am fost primii pe aceasta piata, bazandu-ne pe experienta extinsa si pe succesul pe pietele europene al partenerilor nostri Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwäbisch Hall, ca si pe expertiza locala si reteaua de distributie a Raiffeisen Bank”, a declarat Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank Romania, potrivit aceluiasi comunicat.

In 2004, Raiffeisen Bank Romania, Raiffeisen Bausparkasse (Austria) si Bausparkasse Schwäbisch Hall (Germania) au fondat impreuna Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). RBL administreaza acum contracte de economisire-creditare pentru aproximativ 160.000 clienti cu o valoare contractuala totala de circa 600 milioane euro. Economiile totale ale clientilor RBL depasesc 70 de milioane euro, o crestere de 20% comparativ cu finalul anului 2006.

HVB Banca pentru Locuinte a fost lansata in septembrie 2005, avand trei actionari: Vereinsbank Victoria Bauspar AG cu 55%, Bank Austria Creditanstalt AG cu 35% si UniCredit Tiriac Bank cu 10%. In 2007 numarul de contracte a crescut cu 46% comparativ cu finalul anului 2006.

Presa a relatat inca din ianuarie 2008 despre o eventuala preluare a HVBL de catre Raiffeisen potrivit modelului din Cehia, unde Raiffeisen a cumparat Hypo, o banca intrata in portofoliul Unicredit odata cu preluarea HVB. Tranzactia a fost anticipata datorita interesului crescut al celor de la Raiffeisen de a-si intari pozitia pe segmentul bancilor pentru locuinte din Romania, mai ales in perspectiva intrarii pe piata a BCR Banca pentru Locuinte. Totodata, Unicredit a aratat ca nu are in plan sa dezvolte sistemul de economisire-creditare in niciuna dintre pietele pe care activeaza.

La inceputul lunii iulie, BCR a lansat BCR Banca pentru Locuinte, anuntand ca tinteste primul loc, inca din primul an de functionare. Presedintele BCR pentru Locuinte este Petre Tulin care, anterior, a detinut aceeasi pozitie in cadrul HVB Banca pentru Locuinte.