Criza creditelor nu a afectat atat de mult economia mondiala pe cat s-au temut economistii la inceput. Fondul Monetar International a revizuit in sus cresterea economica mondiala, estimand o cifra de 4,1% la sfarsitul anului, fata de estimarea din aprilie de 3,7%, anunta BBC.

Totusi, aceasta cifra arata o reducere a cresterii economiei mondiale fata de 2007, cand ritmul de majorare a fost de 5%.

Desi au upgradat previziunile atat pentru SUA, cat si pentru Marea Britanie, FMI avertizeaza ca economia mondiala ramane intr-un "punct sensibil"

SUA - crestere economica de 1,3%, Marea Britanie - 1,8%

FMI se asteapta ca economia Marii Britanii sa creasca cu 1,8% in 2008 si cu 1,7% in 2009, cifre superioare previziunii anterioare de 1,6% pentru urmatorii doi ani.

Guvernul britanic este putin mai optimist si estimeaza o crestere economica de 2% pentru acest an si de 2,5% in 2009.

FMI a revizuit si cresterea economica pentru SUA la 1,3%, fata de evaluarea de 0,5% din aprilie.

Fondul apreciaza ca economia SUA se va "contracta moderat in cea de-a parte a anului 2008".

Riscurile raman mari

FMI avertizeaza ca riscurile influentelor negative din sectorul financiar asupra economiei mondiale raman mari iar inflatia a cunoscut o crestere ingrijoratoare.

Astfel, bancile centrale si guvernele vor trebui sa "jongleze" cu cele doua "probleme gemene": incetinirea ritmului de crestere economica si inflatia, alimentata de preturile record la petrol si de costurile tot mai mari la alimente.