Blogul Trenduri economicecrede ca noul regulament de creditare al BNR vine prea tarziu, iar efectele acestor decizii vor fi resimtite, cel mai probabil, la mijliocul anului 2009. Potrivit sursei citate, regulamentul ar putea fi impus cu forta, pe fondul unei viitoare contractii a pietei bancare autohtone.

Par de neinteles motivele pentru care, la inceputul anului trecut, au fost permise relaxari mult prea mari in politica de creditare, inclusiv stabilirea unui grad de indatorare de 80%, sustine autorul analizei.

In opinia sa, este posibil ca, la finalul anului in curs, cateva banci sa inchida pe pierdere, pentru ca la jumatatea anului viitor sa asistam la indicatori extrem de prosti pentru majoritatea bancilor.

Noul regulament al BNR vine dupa ce, in doar un an, piata creditului aproape s-a dublat.

Cresterea restantelor la credite (ca procent din total credite) este considerata alarmanta: in mai 2006 restantele la lei reprezentau doar 0,66% din creditele acordate, in mai 2007 aceasta valoare a ajuns la 0,82%, pentru ca in 2008 ponderea restantelor sa ajunga la 1,52%.

"Oricum, urmează în scurt timp contracţia pieţei bancare autohtone, iar aceasta va antrena o serie de alte fenomene", noteaza Trenduri economice.

Citeste analiza si comenteaza pe Trenduri economice.