Fitch Ratings estimeaza ca, in urmatoarele luni, se va mentine tendinta negativa in evaluarea bancilor la nivel global, pe fondul incetinirii cresterii economice, informeaza marti un comunicat al agentiei. In al doilea trimestru al anului, numarul evaluarilor negative acordate bancilor a fost de doua ori mai mare decat cel al evaluarilor pozitive, informeaza Fitch, precizand ca tendinta negativa inregistrata in trimestrele anterioare s-a intensificat.

In raportul trimestrial "Global Bank Rating Trends", Fitch arata ca numarul perspectivelor pozitive acordate bancilor a coborat constant in ultimele 15 luni comparativ cu numarul perspectivelor negative. La sfarsitul lunii iunie 2008, numarul perspectivelor negative l-a depasit pe cel al perspectivelor pozitive.

Cu toate ca riscurile privind lichitatea sistemului bancar, in perioada imediat urmatoare, au fost partial diminuate datorita masurilor luate de bancile centrale, ingrijorarile privind amplitudinea pe care o va avea impactul pietei creditului asupra economiilor din tarile dezvoltate s-au intensificat in al doilea trimestru, mai noteaza Fitch.

"Bancile de pe pietele dezvoltate se confrunta acum cu perspectiva cresterii costurilor de creditare in conditiile unor costuri tot mai mari ale finantarii", a spus Gerry Rawcliffe, Managing Director in cadrul Grupului Fitch.

In al doilea trimestru al anului 2008, au fost 69 de evaluari negative fata de numai 31 de evaluari pozitive.

Desi, pe pietele emergente, evaluarile pozitive au fost mai numeroase decat cele negative, pe pietele dezvoltate, evaluarile negative au fost semnificativ mai multe. Coborarea rating-ului a fost predominanta in Europa. In ciuda tendintei negative, in jur de 80% dintre bancile evaluate de Fitch isi mentin perspectiva stabila.