Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Creditele acordate populatiei si firmelor au urcat in iunie la 178,18 miliarde lei

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 23 iulie 2008, 12:35 Economie | Finanţe & Bănci

Creditele acordate populatiei si firmelor a crescut in luna iunie cu 63,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 178,18 miliarde de lei, pe fondul avansului creditului in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Creditul in lei s-a majorat cu 40%, in vreme ce creditul in valuta a avansat cu 89,3%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 62,7%.

Fata de luna anterioara, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 3,7%, pe seama majorarii cu 2,1% a componentei in lei si cu 5% a componentei in valuta exprimata in lei.

Creditele in valuta acordate populatiei s-au majorat in luna iunie cu 6,5%, in timp ce finantarile in lei au crescut cu 1,8%. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 131,5%, pana la echivalentul a 48,87 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au avansat cu 36,4%, la 38,04 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in iunie creditele in lei au crescut cu 2,4% fata de luna anterioara si cu 43,3% comparativ cu luna mai 2007 pana la 41,99 miliarde de lei. Creditele in valuta au avansat cu 3,6% comparativ cu luna mai si cu 60,3% fata de finele lunii iunie 2007, la 49,26 miliarde de lei.


Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a crescut in luna iunie cu 4,2%, pana la 11,06 miliarde de lei. La finele lunii iunie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 31,8% fata de perioada similara a anului trecut.

Romanii au economisit cu 2,5% mai mult in iunie

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au urcat in iunie cu 2,5% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 140,72 miliarde de lei.    

Fata de luna mai, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 3,2%, pana la 49,65 miliarde de lei, iar fata de luna iunie a anului trecut acestea s-au majorat cu 38,8%. Depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 2,7% comparativ cu luna anterioara, iar fata de 30 iunie 2007 depozitele in lei ale persoanelor juridice au inregistrat un avans de 25,3%, pana la pana la 43,08 miliarde de lei.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, s-au majorat cu 1,5%, pana la nivelul de 47,98 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,8%, pana la 13,15 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au inregistrat o crestere de 58,4%. Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 62,4%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 53,1%.

Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

170 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri