Banca Nationala a Romaniei (BNR) va renunta la propunerea de introducere a analizei de tip "stress test" pentru persoanele fizice care solicita un imprumut si va aplica scenarii de risc pe intregul portofoliu de credite pentru populatie, informeaza MEDIAFAX.

"Au existat mai multe motive pentru eliminarea acestei prevederi, printre care posibilitatea ca scenariul prezentat clientului sa fie mai optimist decat conditiile efective viitoare, ceea ce ar fi dat posibilitatea unei contestari din partea clientului. In compensatie, s-ar putea introduce ajustarea gradului de indatorare in functie de riscuri, inclusiv de riscul valutar", au adaugat sursele citate.

Astfel, desi majoritatea bancilor au aprobate norme cu un grad de indatorare de pana la 70% din veniturile nete ale clientilor, acest raport ar putea fi sensibil diminuat pentru creditele acordate in valuta, mai ales in cazul monedelor exotice.

Potrivit proiectului de regulament privind limitarea riscului de creditare la imprumuturile destinate populatiei, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente ca in prezent.

Conform proiectului initial, bancile ar fi fost obligate sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile practicat de imprumutator in respectiva perioada.