Banco Santander, cea de-a doua mare banca europeana, a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit net de 4,73 miliarde de euro, peste estimarile analistilor, pe fondul cresterii pe pietele din America Latina si Marea Britanie, potrivit Reuters. Analistii se asteptau ca banca, una din putinele institutii bancare internationale care nu este expusa la criza sub-prime din Statele Unite, sa raporteze un profit de 4,53 miliarde de euro.

Venitul net al institutiei a urcat cu 14,5%, la 8,49 miliarde de euro, peste estimarile de 8,3 miliarde de euro.

Alfredo Saenz, directorul executiv al Banco Santander, crede ca banca pe care o conduce poate atinge tintele prevazute pentru acest an, adica cresterea cu 15% a castigului pe actiune si un profit net de 10 miliarde de euro, fata de 8,1 miliarde de euro in 2007.

Temperarea cresterii economiei spaniole incepe sa afecteze castigurile si sa majoreze nivelul de credite neperformante pentru banci concurente precum Banco Popular si pentru bancile de economii La Caixa si Caja Madrid, insa binecunoscutul apetit pentru investitii al Santander a diminuat impactul.

Raportul creditelor neperformante al grupului Santander s-a mentinut in iunie la 1,34%, in urcare fata de 0,83% cu un an in urma.

Actiunile bancii consemnau un avans de 0,08% la ora 1:10 GMT, in vreme ce indicele DJ Stoxx al bancilor europene a pierdut 2,38% dupa ce Merrill Lynch a anuntat noi deprecieri ale activelor si o majorare de capital de 8,5 miliarde de dolari.