Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat miercuri ca proiectul normelor de creditare elaborat de BNR este binevenit pentru ca, in goana dupa cota de piata, unele banci "pompeaza bani in buzunarele romanilor", intr-un mod aproape iresponsabil.

"Salutam noul regulament propus de BNR, deoarece vedem pericole pe piata din Romania. Actiunile pe plan local ale bancilor nu se potrivesc cu strategia bancilor-mama si, din aceasta cauza, exista o tendinta, in goana dupa cota de piata, de a pompa bani in buzunarele romanilor intr-un mod, nu zic iresponsabil, dar aproape iresponsabil", a spus Andreas Treichl, citat de NewsIn.

Treichl a spus ca avansul creditelor este benefic pentru cresterea economiei si pentru populatie, dar devine periculos atunci cand sunt acordate impumuturi unor persoane care nu au capacitate de rambursare.

Mai mult, presedintele Erste a apreciat ca autoritatile romane sunt chiar obligate sa ia masuri cat mai rapid pentru a corecta acest comportament.

BNR a elaborat, in urma cu trei saptamani, un proiect de regulament privind limitarea riscului de creditare la imprumuturile destinate populatiei. Potrivit proiectului, bancile vor fi obligate sa ia in calcul un nivel al veniturilor "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior".