Piata imobiliara din Romania sufera o corectie, in ultima perioada, pentru ca are loc o omogenizare a preturilor, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Scaderea preturilor pe piata imobiliara nu are legatura cu noile norme de creditare aflate in pregatire la BNR si nici cu dobanda de politica monetara, a explicat Isarescu.

"Exista o corectie a pietei imobiliare. N-o vad in legatura cu decizia de dobanda a BNR, nici cu normele de creditare. Corectia este legata de altceva. Piata imobiliara a fost emergenta, disproportionata, cu zone care ajungeau pana la 5000 de euro pe metrul patrat, iar acum are loc o omogenizare", a afirmat guvernatorul.

"NU avem inca statistici foarte corecte, dar din ce am citit in presa inteleg ca au fost varfuri de neexplicat. Omogenizarea pietei imobiliare este benefica si ceea ce trebuie sa ne dea de gandit sunt tocmai acest fracturi. In zonele limitrofe ale Bucurestiului sunt zone cu 5000 euro metrul patrat, iar la doi-trei kilometri de 100 euro", a spus Isarescu.

Guvernatorul a mai facut declaratii, in ultima vreme, privind evolutia preturilor pe piata imobiliara. Isarescu a spus ca Banca Nationala a Romaniei se afla in discutii cu notarii pentru a obtine date statistice privind preturile reale ale tranzactiilor imobiliare pentru ca preturile de oferta care se "vantura" au darul de a speria si creeaza o fantasma despre piata imobiliara.