Banca Nationala a Romaniei va lua o decizie finala privind regulamentul de limitare a riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice in urmatoarele doua saptamani, a declarat, luni, guvernatorul Mugur Isarescu.

BNR a elaborat, la inceputul lunii iulie, un proiect de regulament care le impune bancilor sa ia in calcul la acordarea creditelor un nivel al veniturilor "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior", in cazul in care nu pot atesta continuitatea acestora.

Conform aceluiasi proiect bancile vor fi obligate sa realizeze pentru fiecare client analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor.

Termenul de consultare publica pentru proiect a expirat pe 31 iulie. Potrivit proiectului, bancile comerciale trebuie sa puna in aplicare noile prevederi, in cel mult 45 de zile de aprobarea acestuia de catre BNR.