Administratorul Fondului Proprietatea va fi selectat pana la sfarsitul acestui an, a declarat marti directorul general al Fondului, Daniela Lulache. Anuntul de selectie a administratorului va fi publicat imediat dupa ce guvernul va aproba prin hotarare caietul de sarcini, a mai spus Lulache, estimand ca actul normativ va fi aprobat in septembrie.

Caietul de saricini va fi elaborat de expertii Fondului Proprietatea impreuna cu societatea de consultanta Schroeders si va fi transmis guvernului pana la sfarsitul lunii august. In septembrie, executivul va aproba actul normativ, iar anuntul de selectie va fi publicat in aproximativ 30 de zile de la momentul publicarii hotararii, a afirmat directorul general al Fondului.

Criteriile de selectie ale administratorului nu vor putea fi facute publice decat dupa ce va fi desemnat castigatorul, a mentionat Lulache, aratand ca procedura de selectie nu a fost inca stabilita. "Va fi licitatie, dialog competitiv sau o alta forma pe care o va decide comisia de selectie", a spus oficialul Fondului.

Pana la 1 august, comisia de selectie a primit 28 de scrisori de interes pentru administrarea Fondului. Lulache a declarat ca aceste scrisori nu reprezinta niciun fel de angajament din partea celor interesati, iar lista ramane deschisa pentru momentul in care se vor depune scrisorile angajante.

"Contractul de administrare va fi pe o perioada limitata, dar cat mai indelungata", a precizat directoarea Fondului.

In primul semestru din 2008, Fondul Proprietatea a obtinut venituri de 337 milioane lei si un profit de 319 milioane lei.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005, are un capital social de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro) si detine actiuni la peste 80 de companii de stat.

Actionarul majoritar al Fondului este Ministerul Economiei si Finantelor.