Unele dintre cele mai mari institutii financiare din lume, intre care JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Citigroup, HSBC, Lehman Brothers si Morgan Stanley, au elaborat un set de reguli pentru piata creditelor menite sa reduca riscul la care sunt supuse bancile si sa recastige increderea clientilor, scrie presa internationala de joi.

Propunerile vor duce la scaderea numarului investitorilor care vor putea obtine produse financiare complexe si cere bancilor sa-si imbunatateasca sistemul pentru depistarea riscului financiar, scrie Financial Times.

Reformele propuse de principalele banci de pe Wall Street urmaresc sa evite o noua criza financiara precum cea actuala, scrie AFP.

Grupul, numit Counterparty Risk Management Policy Group (CRMPG), a emis circa 60 de propuneri tehnice care sa vina in completarea celor care exista deja privind supravegherea sistemului financiar menite sa atenueze riscul in sistem.

Potrivit Wall Street Journal, CRMPG a mai facut pana acum propuneri care nu au fost sprijinite de alte institutii financiare.

Grupul considera ca actuala criza financiara mondiala este cea mai grava de dupa Al Doilea Razboi Mondial.