Moneda nationala s-a apreciat joi fata de euro cu 0,5 bani, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei, de 3,5370 lei/euro. Euro a fost cotat miercuri de BNR la 3,5420 lei.

"Leul s-a apreciat brusc in urma vanzarilor semnificative de valuta facute de bancile nerezidente ce au ajutat moneda nationala sa se desprinda de monedele din regiune care s-au depreciat", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.

In deschiderea sedintei valutare, leul a inregistrat o usoara apreciere, de la nivelul de 3,56 lei/ euro, cotatia zilei precedente, la 3,55 lei/euro. Ulterior, moneda nationala leul s-a apreciat pana la 3,5344 lei/euro.

"Se pare ca leul a fost favorizat si de publicarea datelor privind deficitul de cont curent de catre BNR, date mai bune decat asteptarile analistilor", a mai spus Noaghea.

BNR a publicat joi datele privind evolutia contului curent in primul semestru al anului. Astfel, deficitul de cont curent a fost de 7,98 miliarde euro, in prima jumatate a lui 2008, in crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut cand a inregistrat 7,35 miliarde euro.