Piata de leasing din Romania a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere de aproape 36%, pana la 2,94 miliarde de euro, in functie de valoarea activelor finantate, cea mai mare parte a finantarilor fiind indreptate catre sectorul transporturilor, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. Pentru acest an, reprezentantii ALB se asteapta ca valoarea pietei de leasing sa ajunga la sase miliarde de euro, fata de o valoare de 4,49 miliarde de euro in 2007.

Companiile subsidiare ale bancilor detin cea mai mare cea mai mare cota pe piata leasingului, de 66% din total, urmate de companiile independente, cu 18%, si de companiile captive, care apartin unor producatori sau importatori auto, care detin o pondere de 16%, conform datelor prezentate luni intr-o conferinta de presa de reprezentantii ALB si cei ai Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Companiile afiliate celor doua asociatii controleza 94,6% din piata leasingului, ceea ce face ca valoarea bunurilor finantate de acestea sa fie de 2,76 miliarde de euro.

Vehiculele detin o cota de 70% din volumul finantarilor acordate de companiile afiliate celor doua asociatii fiind urmate de echipamentele industriale, cu o pondere de 23%, si si sectorul imobiliar, cu doar 7%.

In domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 53%, vehiculele comerciale grele 31%, vehiculele comerciale usoare 14%, iar altor tipuri de vehicule le revine o cota de 2%. Reprezentantii ALB prezenti la conferinta de presa au declarat ca Administratia Fiscala trimite cu intarziere decizia de calcul pentru taxa de poluare catre companiile de leasing, intarziere care poate ajunge si la 15 zile, ceea ce are ca efect scaderea vanzarilor auto in leasing.

Pe segmentul echipamentelor industriale, cea mai mare parte a finantarilor, adica 56%, a fost facuta pentru achizitionarea de echipamente destinate domeniului constructiilor, in vreme ce echipamentele petroliere detin o pondere de 7%, echipamentele pentru industria metalurgica si echipamentele ATM au fiecare cate o cota de 4%. Finantarile pentru echipamentele IT si software, industria alimentara, echipamentele medicale, cele agricole si cele tipografice au o pondere de 3% fiecare, utilajele pentru industria de prelucrare a lemnului au o cota de 2%, iar restul de 12% este aferent altor domenii.

In ceea ce priveste finantarea sectorului imobiliar, aceasta este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 38%, si cea a spatiilor de birouri clasa A, B si C, 21%. Fiantarea terenurilor reprezinta 6%, in timp ce restul de 35% reprezinta finantari pentru hoteluri, sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.

Companiile au atras in primele sase luni 91% din totalul finantarilor, in vreme ce populatia si sectorul public au primit 8%, respectiv 1% din totalul finantarilor oferite de membrii ALB si ASLR.

Din punct de vedere al duratei contractelor, cele mai multe au fost incheiate pe o perioada de 3-4 ani si 4-5 ani, cu cate o pondere de 28%, urmate de cele cu o durata de peste 5 ani (22%), 2-3 ani (16%), 1-2 ani (4%) si 1 an (2%).

Leasingul financiar a continuat sa reprezinte principalul mod de derulare a contractelor de leasing incheiate de membrii celor doua asociatii, atingand 99% din totalul activelor finantate, restul de 1% revenind leasingului operational.