Romania se afla pe locul cinci, la egalitate cu Estonia, intr-un clasament al celor mai vulnerabile tari emergente in ceea ce priveste presiunile legate de finantarea externa, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. Pe primul loc in acest top se afla Letonia, urmata de Croatia, in vreme ce Lituania si Turcia se afla la egalitate pe locul trei.

Bulgaria si Ungaria se situeaza pe locurile 7 si 8, in vreme ce pe locul 9 se afla, la egalitate, Serbia si Georgia.

"Fitch a realizat un indice al vulnerabilitatii tarilor europene emergente la presiunile legate de finantarea externa. Acesta este bazat pe balanta contului curent, investitiile straine directe, platile externe care trebuie efectuate in acest an si datoriile nete ale unui stat. Deloc surprinzator, Letonia s-a dovedit cea mai vulnerabila tara la presiunile financiare externe, fiind urmata de alte tari baltice - Estonia si Lituania, si de Bulgaria, Romania si Turcia. Este surprinzator insa de observat ca Croatia se afla pe locul secund in top, desi finantarea externa slaba a reprezentat motivul pentru care ratingul acestei tari a fost revizuit la BBB minus", se arata in raportul "Emerging Europe Sovereign Review: 2008".

"Perspectivele economice si de credit ale Europei Emergente se deterioreaza, fiind afectate de o incetinire economica in zona euro si de scumpirea marfurilor la nivel mondial, ce prognozeaza o incetinire a cresterii economice si o accentuare a inflatiei si a deficitelor de cont curent in regiune, in contextul in care conditiile de finantare sunt slabe la nivel mondial", a declarat directorul diviziei pentru Europa Emergenta din cadrul Fitch, Edward Parker.

In luna ianuarie a acestui an, agentia a revizuit in scadere perspectivele ratingurilor Romaniei si Bulgariei, de la "stabil", la "negativ", atragand atentia asupra riscului de crestere a dezechilibrelor externe si a supraincalzirii economiei, alimentate de un flux puternic de capital, de o crestere a creditarii alimentata de cererea interna, toate acestea insotie de o majorare a inflatiei.

Analistii noteaza ca, chiar daca Bulgaria si Romania evita o incetinire rapida a cresterii economice, deteriorarea balantei externe a celor doua tari va influenta calificativele, ceea ce justifica perspectiva negativa a ratingurilor. Cele doua tari sunt insa sprijinite de nivelurile reduse ale ponderii datoriilor guvernamentale in PIB, de 18%, respectiv 19% la finele anului 2007, iar regimul flotant de schimb al Romaniei ar putea sa ajute statul sa faca fata mai usor eventualelor socuri economice.

Fitch estimeaza pentru statele din regiunea emergenta o incetinire a cresterii economice la 5,8% in acest an si la 5,3% in 2009, comparativ cu nivelul de 6,9% in 2007, crestere sustinuta de avansul economiei din Rusia (BBB+), de 7,5% in acest an si de 6,5% in 2009. Cele mai multe state se vor confrunta insa cu un ritm mai lent de crestere economica, iar Estonia si Letonia se confrunta cu riscul recesiunii.