Investitiile realizate in economia nationala in primul trimestru al acestui an au urcat cu 31,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 32,45 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in primul semestru, au insumat 15,88 miliarde de lei, reprezentand 48,9% din total. Potrivit INS, investitiile in lucrari de constructie au crescut cu 33,9% comparativ cu semestrul I din 2007.

Investitiile in utilaje si mijloace de transport s-au ridicat la 14,73 miliarde de lei, adica 45,4% din total, cu 28,2% mai mult decat in primul semestru al anului trecut.

Ramurile preponderente in care s-au realizat investitii sunt industria, constructiile, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, transport, depozitare si comunicatii, administratie publica.

In cel de-al doilea trimestru, valoarea investitiilor realizate in economia nationala a inregistrat o crestere de 30%, ajungand la 20,07 miliarde lei.

Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la capitolele alte cheltuieli (+45,2%), lucrari de constructii noi (+ 34,8%) si utilaje, inclusiv mijloace de transport (+ 23,8%). Comparativ cu perioada similara din 2007, in perioada aprilie-iunie se constata o scadere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) in total investitii cu 4,1%.

Ponderea investitiilor in alte cheltuieli a crescut cu 0,7% si a lucrarilor de constructii noi cu 3,4%.