Rusia are o noua tinta in razboiul economic: Ucraina. Prim-vicepremierul rus, Igor Suvalov, a cerut ieri ministerelor "sa apere" economia rusa de marfurile furnizate de Ucraina, care tocmai a fost primita in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), organizatie unde Rusia are poarta inchisa. Potrivit Kommersant-Ukraina, regimul de comert liber cu Ucraina ar putea fi anulat, fie puternic inasprit.

Un lucru este cert, noteaza publicatia citata, ca deschiderea pietei ruse pentru zaharul ucrainean nu va mai avea loc la 1 ianuarie 2009. Lista masurilor cu ajutorul carora Rusia se va apara de comertul cu Ucraina va fi stabilit in termen de o saptamana, precizeaza cotidianul mentionat.

Ucraina a aderat la OMC la 19 mai 2008. Conform acordului de comert liber dintre Kiev si Moscova, aproape toate marfurile ucrainene se livreaza in Rusia fara taxe, practic. Exceptie fac zaharul si spirtul.

Kommersant a aflat ca guvernul rus lucreaza la modificarea regimului comercial cu Ucraina inca din mai, dar procesul nu a fost politizat, iar pericolul expansiunii comertului ucrainean a fost apreciat cu rezerve. Ultima analiza comparativa a sistemelor tarifare ale Rusiei si Ucraina dateaza din 2004, concluzia fiind, atunci, ca la 40% din punctele nomenclatorului ucrainean de produse, tariful vamal s-a dovedit cu 5% sub cel rusesc, in 20% din cazuri fiind considerabil peste nivelul rusesc, iar in restul de 40% - identic.