Banca Centrala Europeana a hotarat joi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 4,25%, stabilit la inceputul lunii iulie 2008. Este pentru a doua oara consecutiv, dupa sedinta din august, cand BCE mentine dobanda pe fondul inflatiei ridicate si a incetinirii ritmului de crestere economica din zona euro.

Dobanda de politica monetara a fost stabilita la nivelul de 4,25% pe 9 iulie, data de la care BCE a decis majorarea cu 0,25%, de la 4%, pentru a tine sub control inflatia.

Presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a explicat la acel moment ca principalul obiectiv al BCE este stabilitatea preturilor in zona euro, mai ales pe fondul accentuarii asteptarilor inflationiste odata cu majorarea, la nivel mondial, a preturilor la energie si alimente. Tichet a avertizat ca presiunile inflationiste se vor mentine, in perioada urmatoare si ca BCE va monitoriza foarte atent evolutiile preturilor, dar si ale salariilor.

Tot joi, cu putin timp inainte de decizia BCE, Banca Angliei a anuntat ca mentine dobanda la 5%, pentru a cincea luna consecutiv, pe fondul avansului inflatiei si al deteriorarii climatului economic.

Rata anuala a inflatiei din zona euro a scazut usor in august, la 3,8%, fata de 4% in iulie, la un nivel de doua ori mai mare decat tinta de 2% stabilita de BCE pentru 2008.