Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul de 4,25%, conform estimarilor analistilor, pe fondul accentuarii inflatiei si a temperarii avansului economic, transmite Reuters. Toti cei 83 de analisti chestionati de Reuters se asteptau ca BCE sa mentina rata dobanzii de politica monetara, in absenta oricarui semnal al institutiei de a opera vreo modificare a acesteia.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va prezenta in cursul zilei de joi argumentele care au sustinut aceasta decizie si sa anunte perspectivele economice actualizate ale analistilor institutiei.

Potrivit Reuters, se asteapta ca BCE sa revizuiasca prognozele privind cresterea economica si inflatia pentru 2008 si 2009.

Tot joi, banca centrala a Marii Britanii a decis sa mentina dobanda de referinta la 5%, pentru a cincea luna consecutiv, insa temerile privind o eventuala recesiune economica ar putea forta BoE sa reduca acest nivel pana la sfarsitul anului.

Produsul Intern Brut al Marii Britanii a stagnat in trimestrul al doilea pentru prima data de la recesiunea de la inceputul anilor '90, iar studiile arata scaderi in multe sectoare economice. Analistii Reuetrs arata ca dobanda de referinta ar putea fi redusa rapid, avand in vedere viteza si volumele antrenate de incetinirea evolutiei economiei britanice.

In luna iulie, Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara pentru prima data in acest an, cu 0,25%, pentru a diminua presiunile inflationiste.

Rata actualizata anual a inflatiei din zona euro a scazut usor in august, la 3,8%, fata de 4% in iulie, insa continua sa se mentina ridicata fata de obiectivul BCE, de sub 2%.