Dupa doua zile de cadere consecutiva, piata rusa de capital a atins un nou minim anual, in conditiile in care indicii au atins nivelul din 2006. Specialistii estimeaza ca un intreg complex de factori nefavorabili pot genera, in viitor, caderi si mai drastice.

Dupa toate probabilitatile, revenirea nu va surveni mai devreme de mijlocul lunii octombrie, scrie Gazeta.ru. La caderea bursei a contribuit anuntul Bancii Centrale Europene privind mentinerea neschimbata a dobanzii de referinta. O contributie importanta a avut-o si discursul presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, potrivit caruia evolutia economiei europene va fi mai proasta decat previziunile initiale, estimand, totodata, ca inflatia este si mai periculoasa decat o crestere lenta.

Pentru viitorul apropiat, vestile pot fi la fel de rele: se apropie anuntul FED privind rata dobanzii de refinantare, de care piata rusa depinde si mai puternic.

Rusia, explica expertii, reactioneaza mult mai puternic la evenimentele negative, avand in vedere caracterul economiei nationale, axata cu precadere pe materii prime. "In prezent, criza financiara din SUA s-a mutat in Europa. In acest context, economistii se tem ca cererea pentru toate tipurile de materii prime va scadea in viitorul apropiat", afirma expertul Vladimir Rojankovski.

"Mai trebuie pus la socoteala binecunoscutul moment politic cu efectul lui negativ", a adaugat analistul, facand aluzie la evenimentele din Georgia. O influenta considerabila o exercita cursul dolarului american.

Analistii sunt inclinati sa creada ca orice intarire a valutei SUA va antrena cu siguranta ieftinirea materiilor prime si, in primul rand, a petrolului. Or, in ultimul timp, dolarul a crescut puternic nu numai pe piata interna a Rusiei, dar si pe cea externa.

"In momentul de fata, dolarul american este puternic supraevaluat, desi motive principiale nu exista". De aceea, au concluzionat analistii, singurul lucru care poate opri trendul descendent al pietei ruse este, se pare, slabirea dolarului, scrie publicatia citata.