Senatul a aprobat luni propunerea Comisiilor reunite de buget si de administratie prin care se elimina din Codul Fiscal atat vechea taxa auto, cat si noua taxa de poluare, urmand ca banii incasati de stat pana acum sa se restituie integral, indexati in functie de inflatie.

Proiectul de lege a trecut cu 59 de voturi pentru si 12 impotriva, in timp ce doi senatori s-au abtinut.

Potrivit propunerii comisiilor, se elimina complet taxa de poluare introdusa incepand cu 1 iulie 2008 si vechea taxa de prima inmatriculare, introdusa pe baza Codului Fiscal, care a functionat pana in primul semestru al anului 2008.

De asemenea, senatorii celor doua comisii au decis, saptamana trecuta, sa restituie integral sumele incasate de stat pentru cele doua taxe. Restituirea sumelor se va face de la bugetul de stat, nu de la Fondul de Mediu, iar sumele vor fi indexate potrivit ratei inflatiei.

Potrivit unui alt amendament, sumele incasate de stat se restituie in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii de modificare a Ordonantei 50/2008.

Inainte de vacanta parlamentara, aceleasi comisii au votat pentru respingerea taxei de mediu, dar votul a fost invalidat de Biroul permanent al Senatului, invocand lipsa cvorumului.

Reprezentantii Executivului si-au exprimat speranta, la acel moment, ca legea nu va trece si de Camera, in conditiile in care votul decisiv apartine deputatilor.