Rata anuala a inflatiei s-a temperat, in a opta luna a acestui an, pana la 8,02%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a ieftinirii serviciilor, care a compensat usoara scumpire a alimentelor, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS) si citate de NewsIn.

In iulie, inflatia anuala atinsese varful ultimilor trei ani, de 9,04%, dupa ce in iunie, aceasta fusese de 8,61%.

Analistii chestionati de NewsIn estimau ca, in august, rata anuala a inflatiei se va situa intre 7,9 si 8,44%.

Pretul alimentelor a crescut cu 0,2%

Fata de luna anterioara, preturile de consum au scazut cu 0,09%, ca urmare a reducerii tarifelor la servicii cu 0,9%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au stagnat fata de iulie. In schimb, preturile produselor alimentare au crescut cu 0,2%, potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, in luna august, preturile la energie electrica, termica si gaze au ramas nemodificate fata de luna precedenta, in timp ce preturile la combustibili au scazut cu 0,77%, iar cele la medicamente s-au diminuat cu 0,02%. Tigarile s-au scumpit cu 0,98% fata de iulie.

In a opta luna a acestui an, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la oua, de 6,2%, la fasole boabe si alte leguminoase, care s-au scumpit cu 2,85% fata de luna iulie, la cartofi, unde preturile au crescut cu 1,97%, si la branzeturi, al caror pret s-a marit cu 1,7%. Carnea si produsele din carne s-au scumpit in medie cu 0,23%.

In schimb, s-au ieftinit in august fructele proaspete, cu 5,38%, alte legume - cu 2,99%, iar conservele din fructe, cu 1,4% fata de luna trecuta, potrivit datelor INS.

Serviciile, in usoara scadere

Unele servicii cu preturi stabilite in euro s-au ieftinit in august, pe fondul aprecierii leului cu 1,46%, de la un curs mediu de referinta de 3,5792 lei/euro in iulie la 3,5268 lei/euro in august.

Astfel, tarifele la telefonie au scazut cu 3,92%, cele postale s-au redus cu 2,84%, iar transportul aerian s-a ieftinit in august cu 1,56%, potrivit INS.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul septembrie 2007-august 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a fost de 7,7%, in urcare de la 7,5% in iulie.

Inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a crescut, de asemenea, de la 7,6% in iulie la 7,8% in august.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat, la inceputul lunii trecute, in crestere prognoza pentru inflatia la finalul lui 2008, de la 6% la 6,6%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual. Prognoza lua in calcul un pret mediu al petrolului in acest an de 140 dolari/baril.

Insa guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat marti agentiei AFP ca BNR si-ar putea revizui in curand in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an.

"La finalul anului, am putea avea surpriza placuta de a asista la o temperare a inflatiei inspre 6%", a estimat Isarescu.