Lehman Brothers, a patra mare banca de investitii din Statele Unite, a raportat miercuri o pierdere preliminara de 3,9 miliarde de dolari in cel de-al treilea trimestru, insa fara a anunta o recapitalizare, potrivit AFP. Pierderile inregistrate de banca, de 5,92 dolari pe actiune, au depasit estimarile specialistilor, care se asteptau la pierderi de 2,59 dolari pe actiune.

Conform International Herald Tribune, institutia a anuntat ca va infiinta o noua companie, care va include majoritatea proprietatilor cu destinatie comerciala si a confirmat planurile de vanzare a pachetului majoritar de actiuni la divizia de management al investitiilor, miscare care ar putea aduce bancii trei miliarde de dolari.

Jucatorii de pe piata financiara se asteptau ca o data cu publicarea rezultatelor financiare, prevazuta initial pentru data de 18 septembrie, reprezentantii bancii sa anunte o asociere cu un partener financiar solid. Lehman Brothers nu a anuntat insa o injectie de capital, declarand ca "analizeaza toate strategiile alternative care ar putea maximiza valoarea actiunilor".

Banca coreeana de stat Korea Development Bank, considerata cel mai credibil partener, a anuntat miercuri ca a pus capat negocierilor cu Lehman Brothers, deoarece in urma discutiilor nu s-au inregistrat progrese semnificative.

Dupa anuntarea rezultatelor financiare, actiunile bancii au inregistrat pierderi de 6,29% in predeschiderea sedintei de tranzactionare a pietei americane.

Pietele financiare au reactionat la pierderile peste asteptari ale Lehman Brothers, inregistrand scaderi, scrie Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 a coborat cu 1,4%, iar MSCI, principalul indice al pietei mondiale de capital a pierdut 0,7%. Indicele pentru contractele la termen tranzactionate pe piata americana a scazut cu 0,4%, indicand o deschidere in scadere a bursei americane.

Titlurile bancii de investitii au scazut, marti, cu aproape 46%, pana la cea mai redusa cotatie a ultimilor zece ani, ca urmare a temerilor in crestere conform carora institutia nu va putea atrage capitalul de care are nevoie pentru acoperirea pierderilor cauzate de criza creditelor. La finele sedintei de tranzactionare de marti a Bursei din New York, actiunile bancii de investitii erau cotate la 7,79 dolari, in scadere cu 6,36 dolari. Astfel, in doar o zi, capitalizarea Lehman Brothers a scazut cu 4,4 miliarde de dolari.