Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Serviciile si constructiile au contribuit in cea mai mare masura la cresterea economica din primul semestru

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 11 septembrie 2008, 13:05 Economie | Finanţe & Bănci

Serviciile au continuat si in primul semestru al acestui an sa detina cea mai mare contributie la formarea Produsului Intern Brut (PIB), fiind urmate de constructii, care au avut cel mai rapid ritm de crestere dintre toate componentele PIB-ului. In primul semestru al acestui an, avansul economiei romanesti a fost de 8,8%.

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in primele sase luni ale acestui an, serviciile au avut o contributie de 3,8% la formarea PIB, in vreme ce constructiile au contribuit cu 2,2%, iar industria cu 1,6%. O contributie de 1,1% la formarea Produsului Intern Brut au avut-o impozitele nete pe produs, in vreme ce contributia agriculturii a fost foarte redusa, de doar 0,1%.

Vergil Voineagu, presedintele INS, a precizat intr-o conferinta de presa ca avansul serviciilor si constructiilor din ultimii ani a schimbat structura de formare a PIB-ului. Serviciile au ajuns astfel in primul semestru al acestui an la o pondere in PIB de 50%, de la 48,3% in perioada similara a anului 2002, in vreme ce ponderea constructiilor a crescut de la 4,4% in perioada ianuarie-iunie 2002, la 8,1% in prima parte a acestui an.

Pe de alta parte, industria si-a micsorat ponderea in PIB, de la 30,7% in primul semestru din 2002, la 26,5% in prima jumatate a acestui an, iar ponderea agriculturii a ajuns la 3,6%, de la 5,8% in primul semestru din 2002.

In ceea ce priveste avansul celor mai importante ramuri ale economiei, reprezentantii INS au aratat ca constructiile au fost cel mai dinamic sector al economiei, consemnand o crestere de 33,3% fata de acelasi interval din 2007. Volumul impozitelor nete pe produs a crescut cu 9,3%, iar avansul industriei a fost de 5,8%.

Agricultura a inregistrat o crestere de doar 2,6%, insa Vergil Voineagu a declarat ca "cresterea productiei vegetale nu este demna de relevat in perioada analizata, deoarece recoltarea masiva a inceput abia la sfarsitul primului semestru".

La finele lunii iunie, Produsul Intern Brut era de 195,8 miliarde de lei, cu 8,8% mai mare comparativ cu primul semestru al anului trecut si cu 9,3% mai mult decat in cel de-al doilea trimestru din 2007.

[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

274 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri