Coface estimeaza adancirea deficitului extern al Romaniei la 14,7% din PIB in acest an

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 11 septembrie 2008, 18:02 Economie | Finanţe & Bănci

Compania de servicii in afaceri Coface estimeaza adancirea deficitul de cont curent al Romaniei pana la 14,7% din Produsul Intern Brut (PIB) in acest an, ca urmare a adancirii dezechilibrului comercial, au anuntat, joi, reprezentantii firmei citati de NewsIn. In privinta deficitului bugetar, Coface estimeaza un nivel de 2,9% din PIB in 2008, peste tinta Guvernului, de 2,3% din PIB.

Anul trecut, deficitul public a fost de 2,4% din PIB, dupa standardele romanesti, si de 2,7% din PIB, dupa standardul european ESA95.

Pentru anul viitor, Coface estimeaza o scadere a deficitului balantei de plati pana la 13% din PIB si o adancire a deficitui bugetar pana la 3,7% din PIB.

Coface estimeaza o crestere economica cu 7% in acest an in Romania, fata de 6% in 2007, si o temperare a avansului PIB la 5,2% in 2009.

Pentru acest an, Coface anticipeaza o rata medie a inflatiei de 8%, fata de 4,8% in 2007, cresterea medie a preturilor de consum urmand sa se tempereze la 5,2% in 2009.

Punctele slabe ale economiei romanesti sunt, potrivit Coface, adancirea deficitului de cont curent si accentuarea inflatiei, cauzate in principal de o politica economica prociclica, si dependenta crescuta fata de capitalul strain.

De asemenea, compania franceza vede ca evolutii negative majorarea dobanzilor si deprecierea leului, care ar putea avea un impact negativ asupra populatiei si companiilor care s-au imprumutat in moneda straina.

Ca puncte forte ale economiei romanesti, Coface mentioneaza piata interna "relativ mare", costurile inca reduse cu forta de munca, datoria publica scazuta, rezervele valutare mari si atragerea unui volum mare de investitii straine directe, care a acoperit in buna masura deficitul extern.

Specialistii Coface avertizeaza, insa, asupra riscului agravarii tensiunilor de pe scena politica si noteaza ca pozitia minoritara a guvernului si preocuparea pentru alegerile din acest an reduc preocuparea pentru continuarea reformelor si pentru gandirea unor politici economice adecvate.

Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

4914 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri