Inflatia va inregistra si in lunile urmatoare o tendinta descrescatoare, astfel incat castigurile salariale nu vor fi erodate de catre eventuale cresteri de preturi, a declarat, joi, premierul Tariceanu, citat de Mediafax.

"Tendinta descrescatoare a inflatiei va continua si in lunile urmatoare, astfel incat castigurile salariale nu vor fi erodate de cresteri de preturi", a spus Tariceanu, intr-un discurs sustinut, joi, la inaugurarea santierului Centrului de afaceri Bacau.

Preturile de consum au coborat in luna august cu 0,09%, aceasta fiind a doua luna cu dezinflatie dupa 1989, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%, evolutia fiind influentata de ieftinirea serviciilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Prima rata negativa a inflatiei, dupa 1989, a fost inregistrata in august 2006, cand preturile au coborat cu 0,07%, determinantul fiind, la acel moment, scaderea preturilor la alimente.

Analistii economici sustin ca evolutia inflatiei din luna august, usor mai optimista decat asteptarile pietei, ar putea determina Banca Nationala a Romaniei sa mentina sau chiar sa scada dobanda de politica monetara in acest an, ceea ce se va reflecta intr-o depreciere a leului fata de euro.

Pentru luna septembrie, analistii anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 7%-7,1%, preturile urmand sa creasca usor, comparativ cu august, sau chiar sa se pastreze neschimbate.

Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.