E innorat si e16 septembrie. Ieri tocmai a dat faliment Lehman Brothers…Am ales sa scriu aceste randuri dupa ce l-am urmarit la jurnalul de aseara pe domnul Tariceanu, actualul prim ministru al Romaniei. Dansul ma linistea spunandu-mi ca Romania nu va fi afectata de ceea ce se intampla in sistemul financiar mondial. M-a incercat un sentiment de manie, neputinta si intristare…

Ceea ce se intampla acum in acest sistem financiar e rezultatul arogantei si a lacomiei. Si atunci, vazand aroganta primului ministru si superficialitatea declaratiilor dansului pur si simplu nu mai am dubii asupra incompetentei acestuia. L-as intreba daca Romania face parte din Uniunea Europeana. Si, ca membra si participanta in economia Uniunii Europene, cum e posibil sa nu fie afectata? L-as intreba daca e posibil ca o bursa sau o tara poate sa creasca fara investitii straine? L-as intreba daca a verificat ceea ce a inceput sa se intample la noi in domeniul imobiliar… Daca nu i-au trecut prin cap nici una din aceste intrebari mi se pare foarte grav. Cumva as spera sa fi fost o declaratie electorala, in care dorea sa linisteasca oamenii…

Pentru mine, ceea ce se intampla acum in sistemul financiar seamana cu Caritas-ul. Este practic un joc piramidal de-a mortgage-ul. Si e normal sa nu tina o vesnicie. Cum a fost posibil sa se ajunga la asemenea nivel? Sincer, tot “bunii nostrii prieteni americani” poarta majoritatea vinei. Cauza? Lacomia si aroganta! Nu pot uita fatarnicia lui Richard Fuld – cel care a condus Lehman Brothers catre colaps. Dansul a pretins pana in ultima clipa o suma fabuloasa refuzand toate ofertele de a salva compania. Si pana la urma a ajuns sa aplice pentru “Capitolul 11”.

Sunt de acord cu domnul Greenspan care, recent, a subliniat gravitatea crizei fara precedent, dar vreau sa adaug ca asa cum am intrat vom si iesi. Sistemul trebuie sa se curete. Probabil vom vedea in urmatoarele zile inca cateva falimente. FED-ul si nu numai, va trebui sa revizuiasca din temelii regulamentele cu privire la activitatea financiara. Iar apoi dupa ce sistemul va scoate tot acest rau complet, vom putea porni la un nou inceput. Pietele de capital s-ar putea intre timp sa mai cada ceva, poate chiar inca 5-10% si nu as vedea eficienta o noua taiere a dobanzii in US. Exista speranta sa dureze mai putin de un an, dar e probabil cea mai optimista predictie.