Banca britanica Lloyds TSB anunta, joi, ca va cumpara Halifax Bank of Scotland (HBOS), cel mai mare creditor din Marea Britanie, pentru 12,2 miliarde lire (15,4 miliarde euro), transmit agentiile internationale de presa.

Potrivit intelegerii, care trebuie aprobata de investitori, actionarii HBOS vor primi pentru fiecare actiune 0,83 dintr-o actiune Lloyds, scrie BBC. Ieri, HBOS confirmase ca este angajata in discutii avansate cu Lloyds TSB.

Actiunile HBOS s-au depreciat, miercuri, pentru a sasea zi consecutiv (-19,18%) din cauza temerilor privind accesul bancii la surse de finantare.

Actualul presedinte al Lloyds TSB, Victor Blank, si directorul general Eric Daniels isi vor pastra posturile in noul grup, scrie AFP.

Blank a declarat, intr-un comunicat de presa, ca aceasta achizitie este pentru Lloyds TSB "o oportunitate unica de a-si extinde strategia pentru a creea un grup de servicii financiare dominant in Marea Britanie". El considera ca achizitia HBOS este "o afacere buna atat pentru clienti cat si pentru actionari".

Prin achizitia HBOS, Lloyds ajunge sa detina o cota de piata de aproape o treime pe piata ipotecara britanica.