Rezerva Federala americana va disponibiliza 180 de miliarde de dolari in lichiditati pe pietele financiare, in cadrul unei actiuni concertate a bancilor centrale mondiale, anunta Fed Reserve, intr-un comunicat publicat joi si citat de AFP.

Fed Fed a anuntat, totodata, ca a incheiat, cu Banca Centrala Europeana, cu Banca Nationala a Elvetiei, cu Banca Angliei, cu Banca Japoniei si cu banca centrala canadiana acorduri de tip "swap".

Un astfel de acord permite bancilor centrale sa se imprumute reciproc cu lichiditati pe termen scurt, necesare pentru stabilizarea sistemului financiar intern.

Actiunea concertata a bancilor centrale are ca scop stoparea panicii care a cuprins pietele financiare internationale, dupa ce banca Lehman Brothers a intrat in procedura de faliment.

Dolarul creste fata de euro, dupa anuntul Fed

Dolarul a castigat aproape un cent, pana la nivelul de 1,4279 dolari pentru un euro, imediat dupa anuntul actiunii coordonate a marilor banci centrale.

Dolarul, cotat in jurul valorii de 1,4370 $ pentru un euro, a crescut pentru scurt timp, dupa care a scazut din nou. La ora 7,40 GMT un euro se tranzationa pentru 1,4340 dolari.

Anuntul a produs efecte si pe piata aurului, dar in sens invers. Metalul galben a pierdut aproape 17 dolari, dar si-a revenit imediat. Uncia de aur valora, la aceeasi ora, 871 de dolari pe piata londoneza.

Marea Britanie: O actiune hotarata este esentiala pentru stoparea crizei financiare

Ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling, a declarat joi ca bancile centrale trebuie sa actioneze "hotarat si rapid" pentru mentinerea stabilitatii sistemului financiar.

"Este esential ca bancile centrale sa actioneze de o maniera hotarata si rapida in fata acestor turbulente, in conditiile in care esential este, in prezent, sa mentinem stabilitatea sistemului bancar", a spus el, comentand actiunea coordonata a marilor banci centrale.

Trezoreria emite bonuri de tezaur de 100 de miliarde $

Trezoreria americana a anuntat joi ca va emite bonuri de tezaur in valoare de 100 de miliarde de dolari, pentru a sustine Rezerva Federala si masurile de ajutor pe pietele financiare.