Majoritatea cetatenilor elvetieni au inca incredere in bancile nationale, cu toate ca si-au pierdut increderea in banca UBS, puternic afectata de criza financiara mondiala, se arata intr-un sondaj de opinie dat publicitatii duminica si citat de Reuters, potrivit NewsIn.

Sondajul efectuat de Isopublic la cererea publicatiei SonntagsBlick in urma prabusirii burselor, indica faptul ca 75% dintre cele 602 persoane chestionate au afirmat ca au inca incredere in bancile elvetiene.

Cu toate aceste, 60% au spus ca nu au sau au foarte putina incredre in capacitatea bancii UBS de a face fata crizei, in crestere fata de procentajul de 48% inregistrat in februarie.

Cotatia titlurilor UBS a atins un minim record, dupa colapsul bancii americane de investitii Lehman Brothers, reusind sa recupereze majoritatea pierderilor, vineri, pe seama masurilor anuntate de guvernul american pentru redresarea sistemului financiar.

UBS a pierdut 42 miliarde dolari din deprecierea activelor, in urma crizei subprime de pe piata creditelor ipotecare, cea mai mare pierdere inregistrata de o banca europeana, ceea ce a determinat multi clienti ai bancii sa isi lichideze conturile in masa.

Sondajul mai arata ca elvetienii au pareri diferite cu privire la interventia guvernului pentru salvarea marilor banci de la faliment, 47% dintre cei intervievati declarandu-se in favoarea acestui lucru si 45% impotriva.

69% dintre persoanele chestionate doresc adoptarea de noi legi care sa oblige bancile sa reduca gradul de risc al tranzactiilor, in timp ce 26% se opun unor astfel de reglementari.