Bancherii trebuie sa fie prudenti, desi criza financiara internationala a ocolit bancile din Romania, sa evite iluzia ca pot tranfera clientilor toate riscurile atasate creditarii si sa ia in calcul o viitoare temperare a cresterii economice, a declarat marti Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, citat de NewsIn. Seful bancii centrale a explicat ca provocarile cele mai importante carora sistemul bancar romanesc trebuie sa le faca fata sunt evaluarea responsabila a riscurilor din activitatea bancara si pregatirea riguroasa a fortei de munca din acest domeniu.

"Colegilor mei bancheri le cer sa aiba ochii cat cepele, sa fie prudenti si sa isi vada lungul nasului in dezvoltarea creditarii. Nu este un pericol mai mare pentru sistemul bancar decat exuberanta. Le cer sa nu mai zapaceasca clientii, sa nu mai umple cutiile postale cu tot felul de promotii, gen bani doar cu buletinul, de exemplu. Sa aiba in vedere ca economia de piata are crestere, dar si descrestere", a spus Isarescu, prezent la o intalnire cu angajatii din sistemul bancar, desfasurata la Ramnicu Valcea.

Isarescu a explicat ca sistemul bancar romanesc nu a fost afectat de criza financiara datorita faptului ca economia se afla intr-o faza de expansiune. "In evaluarea riscurilor, insa, bancile trebuie sa ia in calcul si momentul cand cresterea economica nu va mai fi la fel de viguroasa", a precizat guvernatorul BNR.

O alta "iluzie" pe care bancherii ar trebui sa o evite este "ca orice risc asumat de banca poate fi transferat asupra clientului", a adaugat Isarescu, avertizand ca "riscurile excesive se pot usor intoarce impotriva creditorului".

Guvernatorul BNR a subliniat si riscurile pe care le presupune, pentru banci, extinderea excesiva a retelei de unitati si a bazei de clienti. Potrivit guvernatorului, cresterea puternica a numarului de clienti si de operatiuni, marirea numarului de unitati si de salariati sunt factori de risc operational, ce trebuie evaluat si contracarat, prin masuri adecvate.

"De multe ori, din pacate, programele de austeritate sacrifica insa exact bugetele de pregatire a personalului – ceea ce afecteaza pe termen lung potentialul unei intreprinderi. Mai cu seama intr-o industrie atat de dinamica precum industria bancara, unde forta de munca a crescut cu zeci de procente in fiecare an, iar conditiile pietei mondiale sunt intr-o prefacere atat de adanca, pregatirea continua a personalului este o conditie sine qua non", mai arata prezentarea sustinuta de Isarescu la Ramnicu Valcea si publicata pe pagina electronica a bancii centrale.