Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca va suspenda plata impozitelor pe cistigurile de la bursa in tot anul 2009, pentru a impulsiona dezvoltarea pietei de capital.

De asemenea, Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare, a anuntat ca se suspenda de la 1 octombrie si pina la finalul anului 2008 cota de 0,08% platita de jucatorii din piata de capital pe toate tranzactiile. Aceasta cota reprezenta pina acum una dintre sursele de finantare ale CNVM. Mai mult, CNVM renunta, pentru 6 luni, la veniturile obtinute din listarea unor noi companii la bursa.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca va suspenda plata impozitelor pe cistigurile de la bursa in tot anul 2009, pentru a impulsiona dezvoltarea pietei de capital. Potrivit lui Vosganian, codul fiscal va fi modificat "saptamina viitoare", pentru a permite aceasta scutire de impozit.

Vosganian a mai declarat ca investitorii pe pietele de capital isi pot reporta pierderile din 2008 pe anul 2009.

Ministrul economiei a mai spus ca aceasta masura nu a putut fi aplicata mai devreme "din cauza reglementarilor legale".

Intrebat despre impactul acestor masuri asupra bugetului de stat pe 2009, Varujan Vosganian a declarat ca "am avut de ales intre a nu lua nimic si bursa sa nu mearga, si a nu lua nimic si bursa sa mearga. Si am ales a doua varianta".

Masurile vin pe fondul degringoladei de la BVB, in contextul crizei financiare globale. Criza din SUA inregistreaza o noua etapa odata cu implicarea FBI intr-o ancheta de proportii privind masurile luate de autoritatile pentru a salva de la faliment mari jucatori de pe bursa.

Vosganian a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa comuna, la care participa si reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si ai CNVM.